Posbanktoernooi PFC Rheden

Geschiedenis Posbanktoernooi

Bij veel waterpoloërs staat het in hun geheugen gegrift: Het laatste weekend van augustus is het weekend van het Posbanktoernooi. Een traditie die inmiddels al meer dan 50 jaar bestaat.

Het Posbanktoernooi werd in 1968 voor het eerst georganiseerd door de Flamingo’s. Een eendaags toernooi ter voorbereiding op de start van het waterpolo seizoen in september. Er werd op zaterdag gespeeld in het zwembad te Rheden. Tien heren-en damesteams uit de omgeving namen deel. Het toernooi dankt haar naam aan het Posbankpaviljoen bovenaan de Schieterbergseweg in Rheden. De toenmalige eigenaar stelde in de eerste jaren de prijzen beschikbaar. Het paviljoen bestaat al lang niet meer in de vorm van toen, maar de naam is altijd gebleven.

In het midden van de jaren tachtig werd het toernooi uitgebouwd tot een tweedaagse evenement. Dat had te maken met de overname van de organisatie door de jeugd. Het jaar daarop werden naast de gebruikelijke deelnemers ook verenigingen van wat verder weg benaderd om deel te nemen. De bedoeling was in Rheden te overnachten, zodat er op zaterdagavond een feestavond kon worden gehouden. Als wedstrijdsecretariaat tijdens het toernooi diende een vrachtwagen met aanhanger, deze werd later, na een verbouwing overbodig door de komst van de huidige toren. Erik Gijlstra fungeerde jarenlang als speaker, hij werd opgevolgd door Mark Liesting. Sinds 10 jaar dirigeert Bert Willemsen de juiste ploegen te water.

Het Posbanktoernooi groeide in de loop van de jaren gestaag. Eind jaren tachtig werden er voor het eerst drie velden in het bassin gelegd om het deelnemersveld te kunnen uitbreiden. Hiervoor moest in het water een steiger worden gebouwd. Deze diende niet alleen als afbakening van het veld, maar was ook de plek waar de scheidsrechter tijdens de wedstrijd heen en weer kon lopen. Tijdens datzelfde jaar werden door Stef Langendoen 3 jurykramen gelast, deze zijn nog steeds in gebruik!

In de jaren negentig werd de organisatie van het toernooi overgedragen aan een nieuwe generatie: Mark Liesting, Hans de Croon, Dick Ausems en Ralph Welling. In die tijd deed ook de digitalisering zijn intrede. Ralph bouwde speciaal voor het toernooi een computerprogramma waarmee wedstrijdschema gemaakt kon worden en bijgehouden. Bertus Gossink zorgde enkele jaren later voor de mogelijkheid om digitaal in te schrijven. Het feest verplaatste zich in die tijd naar het voorplein van het voormalige clubhuis, waar een grote feesttent werd opgebouwd. Maar er gebeurde meer, er kwam een dinerservice, verzorgd door Frank Arnoldus en Mark Mosselman. Het ontbijt werd jarenlang verzorgd door Netta Meijrink, Joke Willemsen en Ria Hendriks. Het was altijd erg prettig om even langs te kunnen gaan in het clubhuis, er werd geklaverjast en voor de kleintjes waren er springkussens.

Een van de meest succesvolle Posbankfeesten was de beach Party in 2001, georganiseerd door Dick Ausems en enkele vrienden van hem. De hele vloer lag vol met schelpenzand, er stonden loungebanken, surfplanken en rieten matten en er draaide een dj van een cafe op de korenmarkt. Het weer was ook uitstekend, tot boven de 30 graden! Rik Vleeming stond in die tijd enkele jaren achter de draaitafel, in 2005 nam broer Frank het over en hij draaide 10 jaar lang op zowel vrijdag- als zaterdagavond. Met name de vrijdag groeide vanaf 2000 uit tot een volwaardige feestavond. Veel deelnemers kwamen er speciaal eerder voor naar het toernooi.

Het toernooi werd groter en groter, het deelnemersrecord werd gevestigd in 2010, maar liefst 68 ploegen uit het hele land deden mee. Sinds de laatste verbouwing in 2014 kunnen er nog maar 2 velden worden uitgezet in het water, dus dat record zal nooit verbroken worden. Daarnaast is het altijd geliefde clubhuis afgebrand en afgebroken.

Zoals gezegd zijn er nog maar 2 velden en is er geen clubhuis meer. De jury wordt sinds 2014 niet meer alleen bemand door PFC-leden, maar ook door spelers van de deelnemende ploegen. In 2018 is begonnen met het opnieuw opbouwen van het toernooi met een nieuwe insteek en is DJ Frank terug achter als DJ. Dit resulteerde in 2019 meer aanmeldingen, ook is de jeugd poule dit jaar weer opengesteld voor aanmeldingen, met succes! In 2019 heeft de activiteitencommissie voor het eerst de feestavonden rondom het toernooi overgenomen.

2021 een jaar waarin de wederopbouw na de clubhuis brand weer een stukje beter in beeld komt. Ons doel is weer een geweldig toernooi neer te zetten voor de club en alle deelnemende teams uit Nederland, en dat op 27, 28 en 29 augustus, tot dan!

Wist u dat

Het hoogst spelende team ooit een Belgische deelnemer was? Er moest een scheidsrechter met LEN-licentie worden aangesteld voor toen der tijd 150 gulden.
De eerste geplaatst steiger voor de scheidsrechter bleek niet hoog genoeg, dit werd opgelost met stoeptegels uit het zwembad.
Er ooit buurtbewoners waren die zich in pyjama tussen de feestvierders mengde vanwege geluidsoverlast?
Het record aantal meters bier staat op naam van Mike Oolderink met 22, wordt deze dit jaar verbroken?
Er door een Facebookevenement een aantal jaren verkeerd is geteld?
PFC
Organisatie PFC Rheden
Contactpersoon Tom Willemsen
06 - 39 42 80 01
Posbanktoernooi@pfcrheden.info
FotoalbumInschrijven
Spelschema
Standen
Huisregels
De Hangmat Rheden
IJsselsingel 7
6991 ZP Rheden
Gerealiseerd door JG Webmarketing
envelopephone-handsetchevron-right-circle
0